Tekenbeet voorkomen

Een tekenbeet voorkomen is beter dan genezen. De opkomst van de teek maakt buiten zijn een stuk minder onbezorgd. Een teek kan besmet zijn met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Een tekenbeet is lastig te herkennen, want net na de beet merk je er weinig van. Als de teek besmet is met de Borrelia bacterie, kan er na een tijdje een rode kring rond de plek van de beet ontstaan. De bekende rode kring (erythema migrans) is vaak het eerste symptoom van de ziekte van Lyme. Bij slechts 40-60% van de gevallen is echter maar de kring zichtbaar! Van maart t/m oktober worden de meeste tekenbeten waargenomen. Gelukkig zijn er praktische oplossingen waardoor je nog steeds kunt genieten van het buiten zijn, tuinieren, golfen, spelen en met blote voeten in het gras lopen.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Anti-Teek spray

Een tekenbeet voorkomen kan niet met huis-tuin-en-keuken middelen. De teek is erg sterk en kan lang overleven. Om veilig buiten te kunnen recreëren, is grover geschut nodig. Care Plus heeft daarvoor een speciale teekwerende spray ontwikkeld, genaamd de Anti-Teek. Met deze spray ben je 6 uur beschermd tegen teken. Een alternatief is DEET, een sterk muggen- en tekenafweermiddel. DEET beschermt afhankelijk van de gekozen concentratie 3 tot 5 uur tegen teken. Van beide middelen raakt de teek bedwelmd en zal zich niet (kunnen) vastklemmen. Naast de Anti-Teek & DEET, kan je jezelf ook beschermen tegen tekenbeten met Natural anti-insect.

Geimpregneerde sokken tegen tekenbeten
Teekwerende sokken

Omdat de teek van onderen komt, uit het struikgewas, gras en de heide, is het belangrijk om je voeten te beschermen. Bugsox zijn hiervoor zeer geschikt. Deze sokken zijn geïmpregneerd en daardoor tekenwerend. Doe ook de broekspijpen in de sokken. De teek krijgt geen kans om via je voet omhoog te kruipen en zich in je huid vast te bijten.

Naast de beschermende producten is het belangrijk om jezelf altijd te controleren op tekenbeten, nadat je buiten bent geweest. Zeker in het seizoen als de teken actief zijn, van maart tot en met september. Maak hier een terugkerend ritueel van, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen ‘s avonds.

Belang tekenbeet voorkomen

Waarom is het zo belangrijk om een tekenbeet te voorkomen? Omdat de ziekte van Lyme ernstige symptonen kan veroorzaken, zeker als er lange tijd tussen de beet en de behandeling zit. Voorkomen is beter dan genezen en juist omdat de tekenbeet geen pijn doet, geen bult of jeuk veroorzaakt en lastig te herkennen is, is het belangrijk om geen tekenbeet op te lopen.Daarnaast is de diagnose van de ziekte van Lyme lastig vast te stellen, omdat de symptomen erg verschillen per persoon en tijd. Ook lijken veel symptomen op andere ziekten, als MS.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte, veroorzaakt door de Borrelia Burgdorferi bacterie (spirocheet). Deze wordt overgedragen door de schapenteek, de teek die in het grootste deel van Europa, Azië en de Verenigde Staten voorkomt. De ziekte van Lyme is een gemene ziekte, juist omdat de symptomen veel lijken op andere ziekten en de gevolgen op lange termijn ernstig zijn. Krijg je na een tekenbeet last van de volgende symptomen, ga dan meteen naar je huisarts!

De symptomen:

Enige tijd na de tekenbeet kun je griepachtige klachten krijgen, zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijn en vermoeidheid. Deze klachten kunnen weer verdwijnen. Als de Lyme-bacterie zich door het lichaam verspreid (dissemineert), krijg je last van enkele of gecombineerde symptomen. Daarna houden de klachten vaak aan en kunnen klachten zich uitbreiden naar o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten. De ziekte van Lyme is een multi-systeem ziekte, waardoor je nooit last hebt van 1 symptoom, maar van een combinatie van meerdere.
Het ziekteproces van de ziekte van Lyme is onder te verdelen in 3 stadia:

  1. lokale huidinfectie
  2. vroege gedissemineerde infectie
  3. chronische Lyme-Borreliose.

De lokale huidinfectie treedt niet bij iedereen op, terwijl behandeling in dat stadium het grootste effect heeft. Voor de diagnose van de ziekte van Lyme is nog geen eenduidige standaard.