Teken Verwijderen

hypostoom (midden) + palpen (links en rechts van hypostoom)
hypostoom (midden) + palpen (links en rechts van hypostoom)

Teken zijn met het blote oog bijna onzichtbaar en dat maakt het kleine spinachtige beestje nog gevaarlijker. Vaak ontdek je een teek pas nadat het zich in je huid heeft vastgebeten en volgezogen met bloed. Controleer jezelf daarom goed, nadat je in het bos, de duinen, tuin, heide of park bent geweest.

Een teek verwijderen zonder een speciale tekenverwijderaar is onbegonnen werk. De teek klemt zich vast in de huid met kleine weerhaakjes en doorboort de huid met een hypostoom (zaagachtige orgaan), vervolgens klappen zogenaamde palpen uit in de huid. Hierdoor zit de teek letterlijk muurvast.

tekentangGebruik een tekentang en ga niet zelf in de weer met een pincet, je nagels of alcohol. Met je nagels kan je niet dicht genoeg bij het kopje komen. Daarnaast infecteer je waarschijnlijk het wondje met viezigheid. In het ergste geval blijft het hoofdje zitten en is de kans op ontsteking van de wond nog groter!

Hoe je NIET een teek moet verwijderen

correct verwijderenOp het internet circuleert een bericht over het verwijderen van een teek met watten en zeep. Dit bericht is een hoax (nep bericht). “Een teek 15 tot 20 seconden bedekken met een door zeep doordrenkte prop watten zal de teek spontaan doen loslaten”, geeft het bericht aan. Dit is absoluut niet waar. Je vergroot hierdoor zelfs de kans om ziek te worden. De (geïnfecteerde) teek kan hierdoor schrikken en zijn speeksel afgeven waardoor bacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen. De veiligste manier om een teek te verwijderen is het gebruik van een tekentang.

Verwijder een teek ook nooit met alcohol of een heet/brandend voorwerp, de teek kan daar ook van schrikken en als reactie speeksel in de wond spuiten. Daardoor is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme groter. Verwijder de teek binnen 8 uur, om dit risico te verkleinen. Teken komen voor in je tuin, op de golfbaan, in het park, de speeltuin etc. en de meeste tekenbeten vinden plaats tijdens het tuinieren. Jong, oud, groot, klein, iedereen loopt evenveel risico op een tekenbeet.

  • Verwijder een teek altijd binnen 8 uur en op de juiste manier.
  • Teken verwijder je met een speciale tekentang!
  • Gebruik nooit alcohol, zeep of vuur om een teek te verwijderen! Dit vergroot het risico op ziektes.

Teek van je huisdier verwijderen

De teek selecteert zijn prooi op lichaamswarmte en verspreid zich ook via je huisdier. Controleer tijdens het seizoen ook regelmatig je hond of kat op teken en verwijder ze als je ze ziet. Zo voorkom je dat je huisdier ziek wordt en verklein je de kans op verspreiding van de teek. Het verwijderen van de teek bij je huisdier kan je zelf doen, daarvoor hoef je niet naar de dierenarts. Maar ook hier geldt; verwijder de teek met een tekentang, zodat er niets van de teek achter blijft! Veel vlooienbestrijdingsmiddelen weren ook teken bij huisdieren, goed om op te letten tijdens het tekenseizoen! Gebruik vervolgens niet deze tang bij jezelf i.v.m. besmettingen.

Dankzij de tekentang niet meer bang

Een tekentang is klein en makkelijk mee te nemen. Tijdens het tekenseizoen is het aan te raden om de tekentang overal bij de hand te hebben. Leg er dus één in het dashboard kastje van de auto, je fietstas, het tuinhuisje etc. Zodra je in de buurt van gras en struikgewas bent geweest loop je al het risico van een teek op je lichaam!

De teek verwijderd, en dan?

Je hebt de teek met de tekentang verwijderd. Waar laat je de teek dan? Maak de teek dood met een hard voorwerp, om te voorkomen de teek zich verder kan verspreiden. Schrijf na het verwijderen van de teek altijd de datum op! Ook als je denkt dat de teek nog niet vastgezogen op de huid zat. Krijg je symptomen van de ziekte van Lyme, dan kun je meteen aan de huisarts doorgeven dat en wanneer je een teek op je lichaam hebt ontdekt. Op deze manier kan je snel een adequate behandeling ondergaan.